Citroën BX

Er zijn in de loop der jaren nogal wat bijzondere versies van de BX op de markt gebracht. De eerste was de BX GT in 1984, met een 1.9 carburateur motor met 105 pk met een topsnelheid van 185 km/h, ‘close ratio’ versnellingsbak en een stijvere vering. Op basis van deze GT werd de Digit uitgebracht, een zeer bijzonder en nu zeldzaam model met compleet digitaal dashboard, boordcomputer en tal van andere luxe.

Er zijn er slechts 4000 van gebouwd, geleverd in 1986. In 1986 kwam de BX Sport, een snellere variant van de GT, met 126 pk en een topsnelheid van 200 km/h. De Sport kenmerkt zich door verbrede wielschermen en dorpels, dikkere bumpers, en een zwart interieur met sportstoelen. Ook bijzonder is de BX 4TC, een vierwielaangedreven straatversie van de Groep B competitiewagen. Hij was uitgerust met een in de lengterichting geplaatste turbo viercilinder 2.141 cm3 benzinemotor met een vermogen van 200 pk. Er zijn er slechts 200 van gebouwd.

In 1986 werd de BX in een nieuw jasje gestoken. Van buiten waren met name de bumpers en verlichtingsunits anders, en van binnen werd er een compleet nieuw dashboard aangebracht met conventionele bedieningshendels. Het gamma werd aangevuld met een Break versie en er kwam een GTi, een opvolger voor de Sport, maar zonder opzichtige sportieve koetswerkdelen. Op basis van de GTi werd de GTi 16V ontwikkeld en op de markt gebracht in 1987. De 1.9 motor kreeg 16 kleppen en 160 pk wat hem in 7,9 seconden op de 100 bracht met een top van 218 km/h. De GTi 16V werd uitgerust met verbrede wielschermen en dorpels, en dikkere bumpers.

De BX was verder nog verkrijgbaar met een turbodiesel motor. Later werden de carburateur(benzine)versies vervangen door injectiemotoren. Al met al is de BX een groot succes geworden en kan je ze nog veel zien rondrijden. Helaas zijn de types van de eerste generatie bijna uit het straatbeeld verdwenen. In 1994 viel het doek voor de BX. Het laatste modeljaar werden er alleen Breakversies verkocht. De opvolger in de vorm van de Xantia werd in 1993 gelanceerd.

www.bxclub.nl
www.bxsportief.com
www.bxsport.com
http://home.wanadoo.nl/cwdegier/specialeditions.html