Citroën CX

De Citroën CX staat een beetje in de schaduw van de DS maar is zeker niet minder speciaal om mee te rijden. Deze wagen werd ontwikkeld eind jaren zestig begin jaren zeventig. Deze periode vormde een scharniermoment voor Citroën en de gehele automobielindustrie. Eerste oliecrisis, een verouderd gamma van wagens, DS (20 jaar) 2cv 25 (jaar) de SM die toen de reputatie had niet echt betrouwbaar te zijn…alleen de GS blijkt op dat moment een commercieel succes.

Omdat de opstartkosten van het nieuwe model zo duur bleken moest Citroën een overnemer zoeken wilde het blijven bestaan, na een toenaderingspoging met Renault werd het bedrijf verkocht aan die andere grote autoconstructeur, het familiebedrijf Peugeot.
De Citroën CX de modellen
De Citroën CX kwam uit 1 september 1974 werd verkozen op eerste plaats als wagen van het jaar 1975 met daarachter… de Volkswagen Golf. De CX was volgens de traditie een echte Citroën, lange overhang vooraan en een korte achterkant zoals bij de DS en Traction Avant. De eerste versies waren niet fantastisch luxueus, men kom bijvoorbeeld geen leder interieur krijgen, en diravi, het stuur met automatische terugloop was een dure optie. Dit werd beter in 1975 toen de Pallas versie uitkwam.

In januari 1976 kwam de CX Break de grootste volumewagen uit zijn klasse deze wagens werden gebouwd op een chassis dat 25cm langer was dan de normale berline. Citroën maakte gebruik van dit chassis om een maand later de CX Prestige voor te stellen. Deze had een zee van ruimte, de extra 25cm kwam helemaal ten goede aan de achterpassagiers. In juli 1985 ofwel modeljaar 1986 komt de CX serie 2 uit, uiterlijk ondergaat de CX grote veranderingen .Er komen plastic bumpers in plaats van inox. En de gehele kwaliteit van de wagen word ook beter, in 1987 wordt de CX Turbo diesel 2 met 195km/u zelfs enkele maanden de snelste diesel ter wereld.

De CX wordt gemaakt tot mei 1989 waarna de Citroën XM wordt gelanceerd. De Breaks worden doorgemaakt tot 1991 totdat ook de XM break klaar is. In totaal zijn er van 1974 tot 1989 1.042.223 wagens van dit type gemaakt.